21 Kasım 2013 Perşembe
Demir tv izlemezzz:))
2 yaşından küçük çocukların televizyon seyretmelerinin faydalı olmadığı hemen her yazıda karşımıza çıkan bir gerçek. Eğer bunun sebebini merak ediyorsanız, Amerikan Pediatri Akademisi’nden David L. Hill’in aşağıdaki yazısınız okumanızı öneririm.
Belli ki bebekler ve küçük çocuklar TV izleyerek bir şey kazanmıyorlar ama seyretmektan hoşlanıyorlar. Zararı nedir? Biraz TV seyretmesi ve bu sayede sizin de akşam yemeğini hazırlayabilmeniz onun aç kalmasından daha iyi değil mi? Evet, TV seyretmek aç kalmasından daha iyi ama TV seyretmemesinden daha kötü. Araştırma sonuçları, 2 yaşından önce TV seyretmenin çocuğun dil gelişimi, okuma becerileri ve kısa dönem hazıfası üzerinde uzun süreli negatif etkileri olduğunu gösteriyor. Uyku ve konsantrasyonla ilgili problemlere de yol açabiliyor. Eğer bizler “ne yiyorsak oyuz” diyorsak o zaman beyin de neyi deneyimliyorsa odur ve bu tip görsel eğlenceler çocukların beyni için abur cubur gıdalardır.
Problem sadace çocukların TV izlerken ne yaptıkları değil aynı zamanda neyi yapmadıklarıdır. Çocuklar, diğer insanlarla ilişki kurmak yoluyla öğrenmeye programlıdırlar. Çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkide yüz ifadelerinin değişimi, ses tonu ve vücut dili sadece güzel değil aynı zamanda çok komplikedir. Araştırmacılar bunları yorumlayabilmek için kaydedip yavaşlatarak seyretmektedirler ki olan biteni tam olarak anlayabilsinler.
Bu iki kişiden biri, çocuk veya ebeveyn TV seyrettiğinde bu iletişim duraklar. Siz yemek yaparken, tavaları yere vurmak ona aynı sürede ekrandan öğrenebileceğinden daha fazlasını öğretir çünkü o zaman ikiniz birbirinizle iletişimde olursunuz.
Hiç kimse seyretmedği halde arka fonda TVnin açık olması bile dil gelişiminde gecikme olabilmesi için yeterlidir. Normalde ebeveyn çocuğu yanındayken saatte yaklaşık 940 kelime kullanır. TV açık olduğunda bu sayı 770e düşer.
Daha az kelime, daha az öğrenme demektir..
Çocuklar aynı zamanda uzayan sürelerle dikkatlerini toplamayı da öğreniyorlar. Daha uzun süre TV seyreden çocuklar 7 yaş civarında dikkatlerini toplamakta daha çok zorlanıyorlar.
Bizdeki durum fotoğrafta anlaşıldığı gibi:))))
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder